dinsdag 26 januari 2021

Babbeltrucs: ‘Senioren vaak slachtoffer’

Ze komen steeds vaker voor: babbeltrucs. Misleidende praatjes en valse redenen om thuis of op straat mensen te beroven. 

Vaak zijn de slachtoffers senioren. Criminelen die babbeltrucs gebruiken maken graag misbruik van de goede bedoelingen en gastvrije houding van oudere burgers. Die goede eigenschap van senioren maakt ze helaas te vaak tot een makkelijke prooi,
De Nationale Politie geeft aan dat gebruik van babbeltrucs toeneemt en vorige week nog traden de burgemeesters van Breda en Oosterhout naar buiten met een waarschuwing. “Maar de babbeltruc maakt in heel Nederland slachtoffers. Deze zomer is het weer vaak raak, maar eigenlijk het hele jaar door zijn de babbelcriminelen actief. Er zijn naar schatting zo’n 125.000 pogingen per jaar. Eén op de vijf daarvan heeft succes. Een flink probleem dus.”
 De criminelen gaan vaak zeer creatief en geraffineerd te werk,Bijna altijd zijn ze keurig gekleed en komen ze zeer vriendelijk en beleefd over. Ze doen zich soms voor als nieuwe buur en willen dan graag een kop koffie komen drinken. Of ze zijn de behulpzame wijkagent die even kennis komt maken, de medewerker van het gasbedrijf die de meterstand komt opnemen of zelfs mensen van de huishoudelijke hulp die in het kader van de WMO langskomen. Soms worden er zelfs kinderen ingezet door de criminelen, die moeten dan bijvoorbeeld ‘nodig plassen’.

Woning
Een woordvoerder van de Nationale Politie erkent dat er legio voorbeelden zijn. Regelmatig werken meerdere criminelen samen: één of twee proberen door de babbeltruc toegang tot de woning te krijgen of af te leiden, en een andere persoon houdt de wacht of voert de diefstal zelf uit. De woordvoerder zegt: “Als iemand aan je deur staat en vraagt de woning te betreden, moet je altijd om identificatie vragen. Dat is men verplicht. Senioren vragen daar vaak niet naar, maar zo’n alerte houding schrikt vele babbelaars al af.”