vrijdag 21 november 2014

Compensatie voor koopkrachtverlies ouderen

Stentor
Ouderenbonden eisen compensatie om het verondersteld koopkrachtverlies voor een half miljoen ouderen als gevolg van kabinetsmaatregelen op te vangen.

Koepelorganisatie CSO zegt dat deze groep door de opeenstapeling van bezuinigingsmaatregelen financieel zeer zwaar getroffen wordt. De eis voor compensatie komt aan de vooravond van de begrotingsbehandeling Sociale Zaken in de Tweede Kamer, komende maandag. De CSO heeft nog geen concrete ideeën over hoogte en vorm van de compensatie.
Volgens cijfers van onderzoeksinstituut Nibud kan het koopkrachtverlies van ouderen in sommige gevallen door opeenstapeling van maatregelen oplopen tot 15%. Of deze mensen door hun gemeente gecompenseerd worden, is vaak nog onduidelijk.

"Een grote groep ouderen dreigt door het ijs te zakken", zegt directeur Hadewych Cliteur van CSO, waarbij de ouderenbonden KBO, PCOB, NVOG en NOOM zijn aangesloten. CSO heeft de noodklok geluid bij de vaste Kamercommissie voor sociale zaken, maar lijkt daar geen gehoor te vinden. Cliteur: "Dit kabinet stoomt behoorlijk door, maar lijkt doof voor de noden van deze burgers." Niet alleen bij de CSO aangesloten ouderenbonden roeren zich. Ook ANBO (180.000 leden) heeft zich in de strijd gemengd met een 40.000 handtekeningen tellende petitie aan de politiek. De bonden, waaronder ook FNV Senioren, vinden dat ouderen onevenredig getroffen worden.

Weliswaar gaat volgens de cijfers van het ministerie van Sociale Zaken 29% van álle huishoudens erop achteruit in 2015, maar bij ouderen is dat 44%.