zaterdag 20 september 2014

Binnen vijf jaar op safari in Oostvaardersplassen

Binnen vijf jaar kunnen natuurliefhebbers op safari in de Oostvaardersplassen. Avonturiers kunnen dan overnachten tussen de grazers, in een tent. Dat staat in een natuurplan dat het bedrijf Innovatienetwerk heeft ontwikkeld.
Het project moet geld opleveren voor natuurbehoud in Nederlandse topreservaten, waaronder de Oostvaardersplassen en de Biesbosch. In de natuurparken kunnen hotels, lodges of kampementen worden gebouwd die niet schadelijk zijn voor de natuur, maar wel veel geld opleveren. Dit ‘exclusieve verblijfstoerisme’ moet zo’n tachtig miljoen euro per jaar gaan opleveren, een bedrag waarmee tweehonderdduizend hectare natuur ‘subsidievrij’ kan worden onderhouden.

Hotel en lodges
Een van de suggesties is een ‘Krugerpark.nl’ op te zetten in de Oostvaardersplassen. Hier kan een hotel met 120 kamers worden gebouwd met ‘perfect uitzicht’ op de dieren. In het park zelf kunnen 75 lodges worden neergezet. Natuurliefhebbers kunnen in dertig safaritenten tussen het wild de nacht doorbrengen, aldus het voorstel.
Innovatienetwerk werkt samen met de overheid en moet grensverleggende ideeën bedenken. Ook moet een eerste stap naar realisatie worden gezet. Het bedrijf gaat in gesprek met diverse partijen om het toerisme mogelijk te maken. “We praten met de grondeigenaar of ze geïnteresseerd zijn en met investeerders die wellicht willen bouwen. Daar gaan we de komende tijd mee door”, zegt Nico Beun van het netwerk vrijdag. Beun hoopt het Nederlandse Krugerpark binnen vijf jaar te hebben verwezenlijkt.